Medicijnen mee op reis
Schengenverklaring
Gebruikers van geneesmiddelen die onder de opiumwet vallen kunnen deze niet zomaar meenemen naar het buitenland. Hiervoor is een verklaring nodig.
Een opiumwetsmiddel is een stof met een bepaalde werking op het menselijk bewustzijn. Deze middelen worden ook wel ‘verdovende middelen’, ‘narcotica’ of ‘drugs’ genoemd. Een groot aantal geneesmiddelen bevat zo’n opiumwetsmiddel. Opiumwetsmiddelen vallen onder de Opiumwet en zijn verdeeld in twee lijsten. Op lijst I van de Opiumwet staan de zogenoemde ‘hard drugs’, zoals heroïne, maar ook zware pijnstillers en het geneesmiddel Ritalin. Op lijst II staan de zogenaamde ‘soft drugs’, zoals hennepproducten en slaap- en kalmeringsmiddelen.Voor de complete lijsten I en II ga naar de website: www.hetcak.nl
Er bestaan twee verschillende verklaringen:
- Schengenverklaring voor reizen binnen het Schengengebied.
- Engelstalige medische verklaring voor reizen buiten het Schengengebied.
Let op, de verklaringen moeten gecontroleerd worden door het CAK. Wanneer u buiten het Schengengebied reist, dient het ook gelegaliseerd te worden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Schengenlanden.
De Schengenlanden zijn België, Malta, Denemarken, Nederland, Duitsland, Noorwegen, Estland, Oostenrijk, Finland, Polen, Frankrijk, Portugal, Griekenland, Slovenië, Hongarije, Slowakije, Italië, Spanje, Letland, Tsjechië, Liechtenstein, IJsland, Litouwen, Zweden, Luxemburg en Zwitserland
Meer weten over Schengenverklaring?. Op de website www.hetcak.nl staat alle informatie over reizen met medicijnen.
Ook kunt u bellen naar: 0800 – 2108
Bron: HetCAK.nl
Om te kunnen reizen binnen Schengenlanden met medicijnen die onder de Opiumwet vallen is een Schengenverklaring nodig.
Wilt u weten voor welk land u een Schengenverklaring nodig heeft? Kijk dan op de website van het CAK
Voor de Schengenlanden wordt gebruik gemaakt van een standaard formulier dat u zelf in kunt vullen. De huisarts zet er dan een handtekening en een stempel op.
Het tekenen en checken van de Schengenverklaring is geen zorg die binnen de zorgverzekering valt. Het kost ons echter wel tijd. Daarom moeten we u kosten in rekening brengen. In 2024 is dat € 10,00.
We vragen u om de nota direct te betalen, als u de verklaring bij de assistente inlevert. U kunt bij ons pinnen.
Engelstalige medische verklaring buiten het Schengengebied
In landen buiten het Schengengebied is een Engelstalige medische verklaring nodig die is opgemaakt en ondertekend door de voorschrijvend arts.
In een medische verklaring verklaart de arts dat de patiënt medicijnen met een opiumwetmiddel als bestanddeel gebruikt vanwege een bepaalde aandoening. De arts stelt deze verklaring op in briefvorm en deze moet in het Engels geschreven zijn. De medische verklaring is maximaal een jaar geldig (vanaf de briefdatum) als er geen wijziging plaatsvindt in de medicatie en dosering. De verklaring is vaker te gebruiken binnen dat jaar. Als er wel een wijziging plaatsvindt dan moet een nieuwe Engelstalige medische verklaring afgegeven worden.
Een voorbeeld van een Engelstalige medische verklaring is beschikbaar via www.hetcak.nl.
Het tekenen en checken van de Engelstalige medische verklaring is geen zorg die binnen de zorgverzekering valt. Het kost ons echter wel tijd. Daarom moeten we u kosten in rekening brengen. In 2024 is dat € 10,00.
We vragen u om de nota direct te betalen, als u de verklaring bij de assistente inlevert. U kunt bij ons pinnen.